Mesaj de ultimă oră de la șeful Casei de Pensii. Ce se întâmplă cu pensiile după primirea deciziei de recalculare pe minus

de: Ozana Mazilu
21 08. 2024
Pensiile nu vor fi diminuate, a anuntat șeful Casei de Pensii

Aproape 800.000 de pensionari din România au primit recent decizii de recalculare a pensiilor, iar mulți dintre ei s-au temut că vor primi pensii mai mici. Cu toate acestea, Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a clarificat situația într-o declarație publică, asigurându-i pe toți cei afectați că pensiile lor nu vor fi diminuate, ci vor rămâne la nivelul cel mai avantajos.

Ce se întâmplă cu pensiile după recalculare

Daniel Baciu a explicat că, deși deciziile de recalculare a pensiilor sunt legale și emise conform Ordonanței de Urgență nr. 89/2024, pensionarii nu trebuie să se îngrijoreze în privința unei posibile scăderi a pensiilor. Dacă, în urma recalculării, cuantumul pensiei ar fi mai mic decât cel aflat în plată, se va păstra pensia mai mare. Aceasta este o măsură menită să protejeze veniturile pensionarilor și să evite orice reducere a pensiilor deja stabilite.

„Această recalculare vine în beneficiul dumneavoastră și presupune o reală majorare a pensiilor. Legea este profund liberală și are scopul de a face dreptate pensionarilor, răsplătind munca lor și corectând inechitățile din sistemul public de pensii”, a subliniat Baciu, la Antena3.

El a adăugat că peste 82% dintre pensionari vor beneficia de o creștere a pensiilor, iar cei care deja beneficiază de bonusuri datorate unor stagii mai mici de cotizare își vor păstra pensia actuală, fără a suferi vreo diminuare.

Reforma pensiilor și beneficiile aduse de noua lege

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a reiterat faptul că obiectivul principal al reformei pensiilor este de a asigura echitatea în sistemul public de pensii. Conform noii legi, toți pensionarii care au muncit și au contribuit în mod similar vor primi aceleași beneficii, indiferent de momentul în care au ieșit la pensie. „Noua lege a pensiilor aduce beneficii pentru pensionari, asigurând o creștere sustenabilă a pensiilor, independent de deciziile ad-hoc ale politicienilor,” a declarat ministrul.

Bucura-Oprescu a explicat că în anumite situații, recalcularea pensiilor ar putea duce la un cuantum mai mic decât cel aflat în plată în prezent. În aceste cazuri, pensionarii nu vor suferi nicio pierdere, deoarece pensia aflată deja în plată va rămâne valabilă. De asemenea, ea a menționat că noua lege a pensiilor, cunoscută și sub numele de Legea 360, este un act normativ aferent Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și, prin urmare, prevederile acesteia nu vor fi modificate timp de cinci ani.

În concluzie, pensionarii care au primit decizii de recalculare a pensiilor pot fi liniștiți că veniturile lor nu vor scădea. Reforma pensiilor promovată de guvern vine cu beneficii clare, asigurând echitate și creșteri sustenabile în sistemul public de pensii.